18 Temmuz 2012 Çarşamba

ADA artık konuşuyor


ADA bebeğin ilk kelimeleri tabi mama,dede,baba gibi birbirine ekleyerek çıkan sesleri saymazsak  anlamlı olarak söylediği ilk kelime Buya ( Buğra )....
Kızımın babasına duyduğu aşkın başka bir kanıtı sanırım bu. doktorumuzun dediği gibi babasının ismi bu kadar zor olmasına rağmen o kadar kelime arasından babasının adını söylemeyi seçti bizim ADA kuşu.
Üstelik o sesi o kadar güzel çıkartırdı ki bir daha bir daha söyletmek için taklalar atardık. 
Bir kız çocuk olarak konuşmaya erken başladığı gibi çok kısa zamanda herşeyi söyleyebilir oldu. Şu günlerde iki yaşına gelen ADA kuşu artık öznesi yükleme yerinde cümleler kurabilir halde.
Yaşıtlarının ilerisinde olmasını onunla herşeyi doğduğu günden itibaren sözlü olarak anlatmamız, sürekli onunla konuşuyor olmamız ve elbette ona sürekli kitap okumamıza borçlu. 
Kitap okumayı çok seven bir anne olarak kızımında kitapları sevmesini çok istedim. Buğra'da benimle aynı şeyi düşündüğü için ADA kitaplarla çok çabuk tanıştırdık. Onun seviyesi için olan kitaplarla o kadar çok oynadı ki kitaplar lime lime oldu. Hikayeler okuyarak, resimlere bakıp onlardan hikayeler uydurarak birlikte çok vakit geçirdik. Bugün gelinen noktada ADA kitaplara bayılıyor. Koskaca bir sepet kitabı var. Hepsini nerede ise ezbere bildiği için parmağını üstüne koyup sesli olarak hatırladığı şekilde kendince okuyor. Babası ve ben buna bayılıyoruz. Hatta birlikte elimize birer kitap alıp ona katılıyoruz.
ADA gibi her çocuğun sözsel iletişimini geliştirmesi için en iyi yolun kitaplar olduğunu sonuna kadar savunuyorum. 

İlk sözcüklerden cümlelere doğru olan yolculuğumuzda ADA ile hem çok eğlendik hem çok şey öğrendik....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder