18 Temmuz 2012 Çarşamba

Oyun oynamayı Öğrenmek


                                                        

ADA'nın doğumu ile birlikte yıllardır unuttuğum bir alışkanlığa geri döndüm. Oyun oynamak :) Bebeklerin gelişimi için onlarla oyun oynamak çok önemli. Hem birlikte vakit geçirmeniz hem onların el becerileri, göz konsantrasyonu, iletişim becelerilerini geliştirmeleri için önemli. İlk oynanan oyun elbette ceeee oyunu idi. Yüzümüzü kapatıp açtıkça yüzünde beliren gülümseme inanılmaz keyifliydi. Uzun zaman en sevdiği oyunda bu oldu. Daha sonra ise zor olan bebeğinizle oynamak için uygun olan oyuncakları seçmekti. Biz işe ADA'nın nelerden hoşlandığını keşfetmekle başladık. Örneğin sesli ama hareketsiz olan oyuncaklar hiç ilgisini çekmiyordu. Bizde ona hem ses çıkaran hemde hareket eden bir oyuncak alarak başladık. İlk oyuncağı bir balıktı. Altında bulunan uzun turuncu ayağı çekince kolları hareket ediyor ve bir müzik çalıyordu. ADA bu oyuncağa bayılıyordu. Oyuncakla oynarken attığı kahkaha sesleri hala kulağımda. 



Bebekler geliştikçe sadece görmeleri yada bakmaları yetmemeye başlıyor. Oyuncakları ağızlarına sokmaları, yalamaları kısaca keşfetmeleri gerekiyor. Bu dönemde yere düşen oyuncakları sürekli yıkamamak için kendinize hakim olmanız çok önemli. Sürekli yıkanan oyuncak çocukların ileride takıntılı olmasına ve mikroplarla hiç tanışma şansları olmadığı için daha sık hastalığa yakalanmalarına neden oluyor. Oyuncaklarla ilişkileri geliştikçe kendinizi sürekli oyuncak alırken bulmanız ise çok normal. ADA'nın çok kısa bir sürede kocaman bir sepet oyuncağı olmuştu. Sadece biz değil aynı zamanda ailenin tek torunu olması nedeniyle herkes oyuncak yağmuruna tutuyordu bizi.  
Yinede benim için ADA ile oynadığımız en güzel oyunlar bire bir oynadıklarımız. Emeklemeye başladığı dönemde onunla birlikte emeklemek, yürümeye başladığında birlikte kovalamaca oynamamız, evin içinde babası ile oynadıkları saklanbaç için birlikte ekip olmamız, evin içinde üçümüzün birlikte oyun oynarken attığımız kahkalar....
Oyun oynamayı bize yeniden öğreten güzel kızım iyiki doğmuşta evimize hayatımıza neşe getirmiş.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder